tribedo tribedo tribedo

IT-osaajien kuuma markkinatilanne

Julkaistu 24 toukokuun, 2022

Tässä kolmiosaisessa sarjassa käymme läpi järjestämiemme asiakkuuspäivien puheenvuoroja teemoittain, ja sitä mitä ne pitivät sisällään. Ensimmäisenä lauteilla ICT-kehittämisen ja teknologian tuen teema.

IT-osaajien kuuma markkinatilanne

Tribedolla järjestettiin asiakkuuspäivät 11.–12.5. OP Ryhmän kumppaneille. Päiville oli koottu laadukkaita puheenvuoroja niin Tribedon, Baronan, Bravedon, Finitecin kuin Saranen Consultingin edustajien kertomana kolmen eri teeman ympärille.

Teemoja olivat: markkinoinnin ja viestinnän nykypalvelut, tarjooma ja työnantajamielikuva sekä rekrytointimarkkinointi, työelämä on murroksessa; työkaluja osaamisen, henkilöstöhankinnan ja –pysyvyyden varmistamiseksi ja ICT-kehittämisen ja teknologian tuki case-esimerkein.

Teeman starttasi käyntiin toimitusjohtajamme Outi Kauppinen. Hän kertoi tiiviisti Tribedon viime vuonna tapahtuneesta omistajamuutoksesta ja siitä, millaisia uusia mahdollisuuksia se meille loi, sekä esitteli päivän puheenvuorojen pitäjät.

Outi Kauppinen

IT-Osaajia laidasta laitaan

Ensimmäisenä lavalle astuivat aktiivinen kaksikko: Mikko Laine Tribedolta ja Markku Seraste Finiteciltä. Aluksi Mikko kertoi hieman Tribedon kautta tulleista konsulteista sekä esitteli osa-alueet ja yritykset, joita Bravedo-teknologiayhtiö kokonaisuuteen kuuluu. Yhtiöön kuuluu useita hyvämaineisia yrityksiä kuten Barona IT, AdvanceB2B, Wunderdog, Polar Squad ja Finitec. Osaajia on mahdollista löytää laidasta laitaan.

Markku puolestaan kertoi Finitecistä, eli Suomen johtavasta teknologia-alan freelancereiden agentuurista. Hän piti yrityksen valttikorttina mm. sitä, kuinka heidän tekijänsä kunnioittavat sopimuksia. Tämä näkyy siinä, että heidän kauttaan tulleet yrittäjät ovat hyvin sitoutuneita sovittuihin projekteihin.

Yleisesti ottaen IT-osaajamarkkina käy tällä hetkellä todella kuumana. Paikkoja on auki kattavasti ja tämän hetken kysytyimpiä tekijöitä ovat Mikon ja Markun mukaan kehittäjät, testaajat sekä pilvi-, tietoturva- ja data-asiantuntijat.

 

Miten löytää IT-osaajia tässä kuumassa markkintatilanteessa?

”Apuna toimii kansainvälinen osaaminen ja englanti työkielenä. Myös pitkät työsopimukset ja etätyömahdollisuus ovat tärkeitä valtteja. Toki myös mitä aiemmin tarvetta pystyy ennakoimaan, sen parempi.”

”Nykyisin työnhakijoiden sykli on todella nopea ja tarjouksia pöydällä on todella paljon. Muun muassa se, kuinka mielekkääksi työ koetaan on korkealla hakijan listalla hänen valitessaan työnantajaansa”, listaa Mikko.

Mikko Laine (vasemmalla) ja Markku Seraste

Osaamisen vahvistamista koulutuksella

Aiheesta puhumassa oli Janne Muurinen Baronalta. Hän kertoi yleisesti kansainvälisen työntekijän rekrytoinnista sekä avasi ajatusta Elevated-ohjelman takaa. Työntekijäpulan kanssa ei olla yksin, vaan sama ongelma vaivaa myös muita Pohjoismaita.

”Markkina on mennyt entistä haastavammaksi koronan myötä. Suomea puhuvaa Java-osaajaa on esimerkiksi vaikea löytää, ja tähän tarpeeseen on luotuna Elevated-koulutusohjelma jolla etsitään juuri sellaisia henkilöitä, joilla on jo kokemusta, mutta heitä koulututetaan lisää”, toteaa Janne heti alkuun.

Elevated-koulutusohjelma on Barona IT:n ohjelma, jossa henkilöitä koulutetaan yhdeksän kuukauden ajan. Ohjelmassa asiantuntijat työskentelevät erilaisissa IT-asiakasprojekteissa ja osallistuvat 5-20 päivän pituiseen intensiiviseen teknologiakoulutukseen. Hyötynä ohjelmassa osallistujalle on mm. sen selkeä oppimissunnitelma ja ammatillinen kasvu sekä vakituinen työ. Palkkaaville työantajille ohjelma vuorostaan antaa esimerkiksi mahdollisuuden rekrytoida uusia osaajia tehokkaasti, sekä testatun konseptin jolla on saavutettu hienoja tuloksia 100 %:n onnistusmisasteella.

Janne Muurinen

Kansainvälisten työntekijöiden rekrytointi

”Sitten taas jos etsitään valmista osaajaa, otetaan käyttöön kansainvälinen rekrytointi. Yleisesti esimerkiksi kansainvälisiä osaajia haettaessa, henkilöt ovat jo pitkän työkokemuksen omaavia.”

”Tällaisia osaajia, jotka ovat valmiita työskentelemään ulkomailla, löytyy esimerkiksi Filippiineiltä. Aiemmin suosittu Itä-Eurooppa alkaa olla vähän vaikea”, Janne kertoo.

Esimerkiksi Filippiineiltä löytyneet tekijät ovat senior developereita / devops insinöörejä yli 10 vuoden työkokemuksella. Syvää osaamista teknisistä taidoista on mahdollista löytää, kun taas UX/UI osaamisesta ei niin paljoa. Henkilöitä maasta on löytynyt esim. arkkitehdiksi, embedded software insinööriksi ja senior DevOps insinööriksi.

Prosessi kansainvälisessä rekrytoinnissa on todella kattava. Ensimmäisenä vaiheena on rekrytoinnin suunnittelu, sitten itse rekrytointi. Valinnan jälkeen tehdään valmistelut ennen saapumista, kuten erilaiset dokumentit ja kulttuuriin tutustuttaminen. Saapumisen jälkeen on järjestettävä esim. asumisjärjestelyt sekä huolehdittava muut käytännön asiat kuntoon. Tämän jälkeen pitää seurata, että kaikki sujuu kuten on toivottu.

 

Oppivan ja ketterän organisaation työkalu

Teeman viimeisenä puhujana Perttu Mäkimartti kertoi low-codesta/no-codesta oppivan ja ketterän organisaation työkaluna. Ideana työkaluissa on se, että digitalisaation edetessä myös automaatioaste kasvaa ja ulottuu entistä pienempiin prosesseihin. Tarvetta on huomattu olevan vahvemmin ja hienosyisemmin personoiduille palveluille. Sovellus sopii etenkin erilaisten mobiili- ja business-applikaatioiden kehittämiseen.

Perttu Mäkimartti

”Tiivistettynä näiden ideana on softakehityksen demokratisoituminen ja se että kehittäminen on jatkuvasti tuottavampaa ja tehokkaampaa”, aloittaa Perttu.

Low-Code ja No-Codeissa on kyse ohjelmistokehitystavasta, jossa sovellusten tai prosessien ns. koodausta tehdään visuaalisilla käyttöliittymillä eri elementtejä yhdistelemällä. Low-Code vaatii nimensä mukaisesti vähän koodin kirjoittamista ja No-Code ei lainkaan. Tällaiset työkalut mahdollistavat sen, että sovellusten kehittäminen onnistuu helposti ja nopeasti myös ilman muodollista koodaus- tai sovelluskehitysosaamista tai -kokemusta. Tällöin ns. Citizen Developer -toimintamalli eli kansalaiskehittäminen on mahdollista, sillä sovelluskehitys tai automaation rakentaminen on myös ei-koodaritaustaisten ihmisten saatavilla.

”Baronan kokemuksen mukaan Low-Code kehittäminen on perinteiseen koodaamiseen verrattuna jopa 3-4 kertaa nopeampaa. Tällöin liiketoimintojen kynnys kokeilla teknologian rakentamista osana konseptia on laskenut ja teknologiaa on kannattava kehittää myös sellaisiin käyttötapauksiin joihin se ei välttämättä perinteisillä menetelmillä olisi ollut kannattavaa”, perustelee Perttu työkalun käyttöä.

 

Käytön edellytyksenä vahva myyntityö organisaation sisällä

Low/No-Code mahdollistaa myös laajojen, skaalautuvien järjestelmien rakentamisen. Työkalun kehitysmetodologiat ovatkin hyvin lähellä perinteisen koodaamisen menetelmiä. On kuitenkin hyvä huomioida, että yhtään laajempi käyttö edellyttää hyvää arkkitehtuuriosaamista ja alan tuntemusta, jotta ulosmittaamiseen saadaan paras potentiaali.

Alusta tarvitsee ylläpitoa, sillä se kehittyy nopeasti. ”Koska Low-Code alustojen käyttöönotto on iso muutos perinteiseen koodamiskulttuuriin, vaatii se myös myytityötä organisaation sisällä etenkin koodareiden keskuudessa”, kommentoi Perttu.


Tutustu Vuoden 2023 tribedolainen -äänestyksen sijojen 4–10 tribedolaisiin

Julkaistu 8 helmikuun, 2024

Kärkikymmenikön palautteissa korostuivat erityisesti toisten kohtaaminen arjessa, auttamisen halu ja ratkaisukeskeisyys sekä vastuullinen tapa tehdä töitä, huumoria unohtamatta. Mitalikolmikkoon olet päässyt tutustumaan tarkemmin joulukuun blogikirjoituksesta, ja nyt esittelyvuorossa ovatkin sijoilla 4–10 olevat mahtavat tribedolaiset.
Lue lisää

Kesätyöntekijäkokemuksia

Julkaistu 19 tammikuun, 2024

Tribedolla oli kesätöissä vuonna 2023 eri paikkakunnilla uusia kasvoja. Näitä henkilöitä olivat muun muassa Henrietta, Sanna, Henri, Nuppu, Konsta ja Samuli. Miten he viihtyivät talossa kesätöiden merkeissä, ja millaisia tehtäviä kesätöissämme pääsee esimerkiksi tekemään?
Lue lisää

Vuoden tribedolaiset TOP 3

Julkaistu 19 joulukuun, 2023

Järjestimme vuoden huipennuksena ”Vuoden tribedolainen 2023” -äänestyksen, jonka avulla löysimme työyhteisömme arvosankareita. Heitä, jotka omassa toiminnassaan toimivat arvojemme kautta ja niiden mukaisesti, arvomme arjen teoissa näkyviksi tehden. Pääset tutustumaan mitalikolmikkoon pintaraapaisua syvemmin tästä kirjoituksesta.
Lue lisää

Avoimet työpaikat

Katso kaikki