tribedo tribedo tribedo

Työskentely opintojen ohessa

Julkaistu 25 elokuun, 2020

Opiskeluun kannustetaan entistä enemmän, mutta opiskelut saattavat tyssätä taloudellisiin syihin. Opiskelijat etsivätkin yhä enenevissä määrin taloudellista tukea osa-aikaisilla töillä, ja tähän kysyntään Opset vastaa.

Työskentely opintojen ohessa

Opset tarjoaa mahdollisuuksia moniin erilaisiin elämän tilanteisiin. Yhtenä mahdollisuutena, ja hyvin suosittuna sellaisena, Opset tarjoaa osa-aikaisia työsopimuksia opiskelijoille. Kysyimme eri opintovaiheissa olevilta toimihenkilöltämme Niklakselta, Saara-Liinalta, Saaralta ja Elinalta heidän kokemuksistaan opiskeluiden ja töiden yhteensovittamisesta.

Niklas opiskelee ammattikorkeakoulussa liiketaloutta suuntauksenaan taloushallinto. Opsetilla hän aloitti asiakasneuvojana vuonna 2019 opiskeluidensa toisena vuotena osa-aikaisesti 20 tunnin + lisätyöt sopimuksella. Nykyisin Niklas toimii asiakasneuvojan työn ohessa tiiminsä vara-floor managerina. Mikä Niklaksen sai hakeutumaan liiketalouden opintoihin?

”Hain alun perin tradenomiopintoihin, koska en osannut sanoa mikä minusta isona tulee. Alan yleispätevyys ja loistavat etenemismahdollisuudet niin työn puolelta kuin opintojakin ajatellen houkuttivat. Muutenkin minua kiinnostaa liiketalous – tai oikeastaan kaikki missä raha liikkuu”, Niklas toteaa naurahtaen.

Pankkialan ja rahan ympärillä toimimisen kiinnostaessa, päätyi Niklas ystävänsä suosituksesta hakeutumaan Opsetille töihin, eikä ole hakemistaan katunut. Niklas suositteleekin lämpimästi Opsetia alasta kiinnostuneille opiskelijoille.

”Työnkuva on tosi monipuolinen, eikä varmasti tule tylsää. Vaikka omassa toimenkuvassakin on taustalla ajatus asiakkaiden auttamisesta, on jokainen tapaus ja kohtaaminen kuitenkin erilainen. Tykkään myös, että työ on niin sanotusti oman alan hommia, ja monia työn kautta oppimiani asioita olen pystynyt hyödyntämään myös opinnoissa. Lisäksi olen myös nähnyt hyvin millaista työelämäkenttää pankin puoli tarjoaisi valmistumisen jälkeenkin.”

”Lisäksi muun muassa täällä Joensuussa toimipisteen sijainti ja etätyömahdollisuudet ovat etuina opiskelijoille.”

”Olen paiskinut töitä koulun ohella niin, että saan tällä hyväksi luettua myös opintoihin kuuluvan työharjoittelun, joka on myös iso plussa. Olen tässä koulun ohella vähän niin kuin suorittanut palkallista harjoittelua, ja lisänä saanut sen myötä mahdollisuuden valmistua hieman etuajassa” kertoo Niklas.

Kuinka Niklaksen mielestä töiden ja opiskeluiden yhteensovittaminen on sitten muutoin onnistunut?

”Hyvin, osa-aikaisuuden tuoman joustavuuden takia. Vaikka esimerkiksi viime keväänä oli paljon töitä, sain jo lukkoon lyötyjäkin työvuoroja muutettua tarvittaessa, jos esimerkiksi tuli koulussa muutoksia tenttien aikoihin. Tein itse asiassa useastikin niin, että menin kesken työpäivän käymään tentissä, ja tulin sitten takaisin töihin” avaa Niklas kokemuksistaan.

”Oikeastaan parempaa työpaikkaa opintojen oheen en voisi kuvitella”, hymähtää Niklas iloisesti.

Joustoa opintojen eri vaiheisiin

Saara-Liina on työskennellyt muutamassa eri paikassa opiskeluidensa ohessa, joista viimeisimpänä Opsetilla. Lähes koko ammattikorkeakoulun liiketalous opiskeluidensa ajan hän on hyödyntänyt Opsetin tarjoaman osa-aikaisen työsopimuksen mahdollisuutta.

”Aloitin Opsetilla vuonna 2018 asiakasneuvojan hommissa Joensuuhun muuttaessani. Tein töitä 20 tuntia viikossa, ja kesäisin sitten enemmän. 1,5 vuoden jälkeen päätin, että keskityn viimeisen lukukauden ajan opintoihin.”

”Ehdin olla kokoaikaisena opiskelijana 5 kuukautta, kunnes opintoihin vaadittava työharjoittelu tuli ajankohtaiseksi. Päädyinkin sitten onnellisen sattuman kautta Opsetille takaisin, tällä kertaa viestintäharjoittelijaksi, ja sillä tiellä ollaan vielä harjoittelun jälkeenkin” naurahtaa Saara-Liina.

Tällä hetkellä opintojaan viimeistelevä ja opinnäytetyötään työn ohella tekevä Saara-Liina kertoo opiskeluiden ja työn teon yhdistämisen sujuneen mainiosti niin aiemmin päiväopintoja, kuin nytkin opinnäytetyötä tehdessä.

”Työvuorot sai sovittua todella joustavasti sopimaan koulupäivien mukaisesti. Asiakasneuvojana työaikani sijoittui arkisin kello 8-22 välille, mikä mahdollisti työn teon iltaisin opiskeluiden jälkeen.”

”Oli myös luksusta, kun kaikki viikonloput ja arkipyhät olivat vapaita. Sain siis nauttia vapaista silloin, kun taas monet muut opiskelijat olivat esimerkiksi kiireapulaisina.”

”Nyt kun ei ole enää oppitunteja, teen töitä aina aamupäivisin ja iltaisin puurran opparin parissa”, avaa Saara-Liina kokemuksistaan Opsetilla.

Suosittelisiko Saara-Liina Opsetia työpaikkana sitten muillekin opiskelijoille?

”Ehdottomasti. On ollut mahtavaa päästä kokemaan erilaisia työtehtäviä talon sisällä ja huomata kuinka joustoa löytyy aina tilannekohtaisesti.”

Alkavat uudet kuviot

Tampereella avoimessa yliopistossa Tekniikan väylää syksyllä aloitteleva Elina on työskennellyt vahinkokäsittelyn tuessa 22,5 tunnin -viikkotuntisopimuksella tämän vuoden toukokuusta lähtien. Kuinka Elina on suunnittelut uuden alkavan opiskelijaelämän yhdistämisen Opsetissa työskentelyyn?

”Aloitan opiskelut elokuun loppupuolella. Opinnot menevät niin, että Tekniikan avoimen väylällä tulee suorittaa ennalta määrätyt, yhteensä 20 opintopisteen arvoiset kurssit. Suunnitelmana on hakea tutkinto-oppilaaksi ensi keväänä joko biolääketieteen, bioteknologian tai tietotekniikan linjalle.”

”Toiveenani on, ettei nykyistä sopimustani tarvitsisi muuttaa. Syksy kuitenkin näyttää, paljonko opiskelut vievät voimavaroja. Ajatuksena olisi omistaa pari päivää viikosta täysin opiskelulle ja loppupäivinä tehdä töitä” täsmentää Elina suunnitelmiaan.

Elina kertoo päätyneensä Opsetille sattuman kautta netistä huomaamansa työpaikkailmoituksen kautta. Vaikka Elinan työssä aloittaminen on koronan tuoman poikkeustilanteen takia normaalista poikkeava, on hän viihtynyt Opsetilla mainiosti. ”Työssä on ollut ehdottomasti parasta työkaverit ja hyvä esimies. Koronatilanteen vuoksi en ole päässyt kunnolla tutustumaan kaikkiin kasvotusten, mutta Teamsin kautta keskustelu virtaa kuitenkin päivittäin.”

”Työ on myös tarkkaa ja rutiininomaista, mikä sopii minulle erinomaisesti. Tämän työkokemuksen kautta uskonkin, että näkisin itseni menestyvän opiskelumaailman jälkeen esimerkiksi tutkijana tai kehitystyössä” pohtii Elina.

Vaikka onkin hieman aikaista kysyä, suosittelisiko Elina Opsetia muillekin opiskeluitaan aloittaville?

”Voin suositella, mikäli opiskelutilanne ei vaadi kokoaikaista sitoutumista. Oman kokemukseni mukaan esimieheni on ollut hyvin kannustava ja ymmärtäväinen alkavien opiskeluiden suhteen. Minulla on kova luotto siihen, että saamme yhdessä sovitettua aikataulut minulle sopiviksi” perustelee Elina.

Miksi hyvää vaihtamaan?

Saara on työskennellyt Opsetilla vuodesta 2017. Luonnontieteistä kiinnostunut Saara aloitti jo seuraavana vuonna laboratoriotekniikan opinnot, mutta halusi kuitenkin jatkaa työskentelyä Opsetilla opintojen ohessa. Opinnot ovat nyt puolivälissä, ja Saara työskentelee edelleen Vakuutuksen tuki -tiimissä.

”Opsetilla on parasta jousto, jonka avulla opiskelun ja työn yhdistäminen on mahdollista. Yleensä teen 15-tuntista viikkoa, mutta nyt kesäaikaan olen tehnyt täysiä tunteja”, Saara kertoo, lisäten palaavansa takaisin 15 tunnin viikkotahtiin jälleen syksyllä.

”Paljon on ollut apua myös mahdollisuudesta työskennellä lauantaisin. Työajat ovat meidän tiimissä muutenkin todella joustavat, sillä töitä tehdään aamukuuden ja iltakuuden välissä. Joustavien työaikojen ja aikataulutusta helpottavan etätyömahdollisuuden avulla saan yhteensovitettua mukavasti opiskelut ja muut menot”, kertoo Saara kokemuksistaan.

Saara kokee joustavien työaikojen olevan suuri etu työmaailmassa, joutuessaan pelaamaan aikataulu-tetristä. ”Välillä kun on intensiivisempiä opintojaksoja, on kiva, kun voi olla aamun töissä, tehdä välissä kouluhommia ja tulla sitten takaisin töihin. Kerran kävin jopa tentissä kesken työpäivän”, Saara naurahtaa.

Mikä Saaran mielestä Opsetilla työskentelyssä on parasta? Voisiko hän suositella Opsetia muille opiskelijoille omien kokemuksiensa perusteella?

”Työssä parasta on ollut tehtävien monipuolisuus. Meidänkin tiimistä löytyy tosi paljon kaikkea erilaista tekemistä, ja myös uusien juttujen opettelu on mahdollista, jos kiinnostusta löytyy.”

”Suosittelen Opsetia hyvänä työpaikkana opiskelun ohessa. Työjärjestelyistä sopiminen on ollut vaivatonta, ja tehtävät ovat luonteeltaan sellaisia, että niitä on helppo tehdä koulun ohessa”, Saara kertoo hymyä äänessään.


Tutustu Vuoden 2023 tribedolainen -äänestyksen sijojen 4–10 tribedolaisiin

Julkaistu 8 helmikuun, 2024

Kärkikymmenikön palautteissa korostuivat erityisesti toisten kohtaaminen arjessa, auttamisen halu ja ratkaisukeskeisyys sekä vastuullinen tapa tehdä töitä, huumoria unohtamatta. Mitalikolmikkoon olet päässyt tutustumaan tarkemmin joulukuun blogikirjoituksesta, ja nyt esittelyvuorossa ovatkin sijoilla 4–10 olevat mahtavat tribedolaiset.
Lue lisää

Kesätyöntekijäkokemuksia

Julkaistu 19 tammikuun, 2024

Tribedolla oli kesätöissä vuonna 2023 eri paikkakunnilla uusia kasvoja. Näitä henkilöitä olivat muun muassa Henrietta, Sanna, Henri, Nuppu, Konsta ja Samuli. Miten he viihtyivät talossa kesätöiden merkeissä, ja millaisia tehtäviä kesätöissämme pääsee esimerkiksi tekemään?
Lue lisää

Vuoden tribedolaiset TOP 3

Julkaistu 19 joulukuun, 2023

Järjestimme vuoden huipennuksena ”Vuoden tribedolainen 2023” -äänestyksen, jonka avulla löysimme työyhteisömme arvosankareita. Heitä, jotka omassa toiminnassaan toimivat arvojemme kautta ja niiden mukaisesti, arvomme arjen teoissa näkyviksi tehden. Pääset tutustumaan mitalikolmikkoon pintaraapaisua syvemmin tästä kirjoituksesta.
Lue lisää

Avoimet työpaikat

Katso kaikki