tribedo tribedo tribedo

Varakkaaksi Einsteinin opeilla

Julkaistu June 4, 2021

Jo Albert Einstein tiesi mistä sijoittamisessa on kyse: Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. "Joka ymmärtää sitä, omistaa sen. Joka ei, maksaa sitä", Einsteinin kerrotaan todenneen.

Varakkaaksi Einsteinin opeilla

Opsetin viestintälähettiläs Niklas haastatteli kahta muuta lähettilästämme Jesseä ja Miikkaa sijoittamalla rikastumisen saloista. Jesse on vasta aloittanut sijoittaja. Miikka on tutustunut sijoittamisen maailmaan harrastuneisuuden sekä töiden puolesta. Mistä molemmat ovat löytäneet inspiraatiota sijoittamiseen?

Wolf of Wall Street, Jesse vastaa kysymykseen naurahtaen.

”Ei vaan, olin huono lähtemään mukaan johonkin mistä en tiedä mitään… mutta eihän mistään asiasta tiedä ennen kuin siitä jotain oppii. Kiinnostus alkoi ympäröivästä elämästä, kun sijoittaminen on ollut koko ajan enemmän yleisenä puheenaiheena.”

Loppujen lopuksi Jessen sisko sai motivoitua hänet aloittamaan sijoittamisen.

“Jos kaikista maailman ihmisistä siskonikin sijoittaa, niin kyllähän tähän oli itsekin lähdettävä”, Jesse sanoo pilkettä silmäkulmassa.

Jesse keksi ensimmäisen sijoituskohteensa pankin sivuilta löytyneestä ehdotuksesta. Tämä on usein hyvä keino lähteä mukaan sijoittamiseen, koska aikaa ja osaamista ei välttämättä ole. Sijoittamaan oppii ajan kanssa, ja aluksi kannattaakin seurata ammattilaisten suosituksia. Tässä vaiheessa Jessekin etsii tietoa lähinnä pankin sivuille tulevista ehdotuksista, joka on tehokas keinoa ajan säästämiseksi sekä osaamisen ja ymmärryksen kartoittamiseksi pikkuhiljaa.

Miksi sijoittaminen on pop

Mutta kuinka Jessestä tehdään varakas mies? Tähän kysyimme neuvoa aiheeseen perehtyneeltä Miikkalta. Miikka on ollut työssään sijoittamisen kanssa tekemisissä useamman vuoden ja tietää miksi sijoittaminen on pop.

”Jo Albert Einstein tiesi mistä on kyse: Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka ymmärtää sitä, omistaa sen. Joka ei, maksaa sitä, kerrotaan Einsteinin todenneen”,  Miikka muistuttaa.

Yksi yleinen huolenaihe on rahojen riittämättömyys sijoittamiseen. On totta, että on ihmisiä, joilla ei aidosti ole varaa sijoittaa. Mutta totta on myös, että on ihmisiä, joilla on sijoittaa 7 euroa viikossa lottoon.

Odotus voitoista 50-vuodessa on hieman reilu 6900 euroa (Loton palautusprosentti 41,1). Rahaa sinulla on mennyt tässä ajassa kuitenkin kuponkeihin jo 16 800 euroa.  Lisäksi Lotto on suuren riskin sijoitus ja tuoton epävarmuus on suurta. Mahdollisuus pääpottiin kierroksen aikana on 1 kpl 7-oikein/ 18,6 miljoonaa väärää riviä.

Mikä olisi paras mahdollinen arvaus ja ennuste, mitä 7 eurolle viikossa kävisi sijoittaessa osakkeisiin? Ja vieläpä niin, että sijoittaja ei joudu ottamaan kantaa siihen, mikä maantieteellinen alue tai toimiala menestyy, vaan hän hajauttaa summansa.

28 €/kk x 50 vuotta aikaa x 7 prosentin tuotto*  = 152 546€


Ja entä jos hän on onnekas ja pystyy esimerkiksi laittamaan 50 € viikossa säästöön?

200 €/kk x 50 vuotta aikaa x 7 prosentin tuotto* = 1 089 614€


*Pörssi tuottanut keskimäärin tämän verran, huolimatta maailmansodista, koronakriisistä, New Yorkin pörssiromahduksesta jne. 

  Miikkan 4 vinkkiä sijoittamiseen

1.       Nöyrry kuluttamaan vähemmän kuin tienaat. Sijoita ylijäämä.

2.       Sijoittajan paras kaveri on aika: suurimmat tappiot tehdään silloin, kun pohditaan pitäisikö aloittaa.

3.       Älä sijoita niin paljon kuin mahdollista, vaan niin vähän kuin tarpeen. Muuten lopetat ja menetät sijoittajan parhaan kaverin, ajan.

4.       Tee sijoittamisesta helppoa itsellesi. Laita sijoitus menemään “ylimääräisenä verona” palkkapäivänä tililtä.


Kuinka Jesse aikoo hyödyntää ja ottaa käytäntöön Miikkan vinkit?

”Tietty summa kuukaudessa likoon säännöllisesti”, tuumaa Jesse. Hän aikoo alkaa perehtymään enemmän sijoitusvaihtoehtoihin ja kartuttaa omaa tietotaitoaan.

Jessen mielestä sijoittamisessa on vaikeinta aloittaminen ja aikaansaanti. Noin miljoona kertaa kävi se ajatus mielessä että pitäisi aloittaa, mutta ei vaan tullut lähdettyä sijoittamaan.”

Kirjoittanut: Niklas Eklund, Opsetin viestintälähettiläs


Tribedon asiakkuuspäivä: Arvoa asiakkaalle – Miten voin kehittää asiakaskohtaamisia?

Julkaistu November 24, 2022

Tästä kirjoituksesta pääset lukemaan 1.11. asiakkuuspäivänämme viimeisen teeman asiantuntijoiden kertomia asioita siitä, kuinka asiakaskohtaamisia on mahdollista kehittää asiakkaalle arvoa luoden.
Lue lisää

Tribedon asiakkuuspäivä: Toimintaympäristö muuttuu – Miten vastaat osaamisen vahvistamisen tarpeeseen?

Julkaistu November 24, 2022

Tämän vuoden keväällä aloitettu ’perinne’ sai jatkoa, kun vietimme asiakkuuspäivää uusin ajankohtaisin aihein. Lue mistä teemoista asiantuntijat kertoivat 1.11. koskien toimintaympäristön muutoksista syntyviä osaamisen vahvistamisen tarpeita.
Lue lisää

Tribedon asiakkuuspäivä: Näkemyksiä murroksesta – Millainen on vetovoimainen työnantaja?

Julkaistu November 24, 2022

Tämän vuoden keväällä aloitettu ’perinne’ sai jatkoa, kun vietimme asiakkuuspäivää uusin ajankohtaisin aihein. Lue mistä teemoista asiantuntijat kertoivat 1.11. koskien näkemyksiä murroksesta työnantajanäkökulmasta.
Lue lisää

Avoimet työpaikat

Katso kaikki